Zzp’ers in de gehandicaptenzorg – een nieuwe realiteit vanaf 2025

Zzp’ers in de gehandicaptenzorg – een nieuwe realiteit vanaf 2025

Nienke van Stralen
Vanaf 2025 controleert de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid in de zorg. Wat betekent dit voor zzp'ers en zorginstellingen?

De zorgsector staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief optreden tegen schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Hier is sprake van op het moment dat zorgverleners als zelfstandigen worden ingehuurd, terwijl ze in de praktijk werken onder omstandigheden die passen bij een dienstverband. In de uitzending van Nieuwsuur op dinsdag 22 oktober (vanaf minuut 31:35) waren verschillende zzp’ers en bestuurders in de gehandicaptenzorg, onder wie Severinus bestuurder Raymond van Zoolingen, aan het woord. Voor organisaties die leunen op zzp’ers, zoals onze partner Severinus, brengt dit grote uitdagingen met zich mee. Wat betekent dit voor managers, bestuurders, verzorgers én cliënten?

ZZP’ers: helden van de zorg, maar voor hoe lang?

De cijfers spreken boekdelen: er werken momenteel zo’n 200.000 zzp’ers in de zorg. Deze zelfstandigen spelen een cruciale rol, vooral in tijden van nood en personeelstekorten. Toch wordt er in veel gevallen gesproken van schijnzelfstandigheid. Een zzp’er doet namelijk vaak hetzelfde werk als een vaste medewerker. Het gevolg? De Belastingdienst gaat scherper controleren en dwingt organisaties om zzp’ers anders te benaderen of afscheid van ze te nemen.

Voor Severinus is dit een directe zorg. Door de uitstroom van vaste medewerkers en hoog ziekteverzuim is de zorginstelling bijna afhankelijk geworden van zelfstandigen. Zoals bestuurder Raymond van Zoolingen aangaf in Nieuwsuur: “We gaven in het begin drie ton uit aan zzp’ers. Dit jaar lopen de kosten op richting de 10 miljoen.”

De impact op de zorgcontinuïteit

Dit brengt ons bij een belangrijke vraag: hoe waarborg je de zorgcontinuïteit met de hete adem van de Belastingdienst in je nek? Severinus probeert dit op te lossen door zzp’ers te verleiden om in vaste dienst te komen, bijvoorbeeld door het aanbieden van bonussen en opleidingen. Het doel is om medio 2025 ten minste een kwart van de zzp’ers vast in dienst te hebben. Maar zoals een zzp’er in Nieuwsuur opmerkte: “Als ze mij hier zo graag willen hebben, dan zullen ze me op een andere manier moeten benaderen.” Een algemene mail volstaat niet; er is behoefte aan een persoonlijke benadering.

En dat is precies waar de uitdaging ligt. Uit cijfers van brancheorganisaties blijkt dat maar liefst 60% van de zzp’ers helemaal niet wil nadenken over een arbeidsovereenkomst. En zelfs als de overige 40% (zo’n 80.000 zzp’ers) zou overwegen in vaste dienst te komen, dreigt een flink deel de zorg volledig te verlaten. Daarmee komt de uitvoerbaarheid van de zorg nóg verder onder druk te staan.

Wat kun jij doen?

Voor zorgbestuurders en managers is dit hét moment om te heroverwegen hoe je met zzp’ers omgaat. Een persoonlijke, op maat gemaakte benadering kan hier het verschil maken. Het gaat niet alleen om bonussen en contracten, maar ook om erkenning van hun waarde en rol in jouw organisatie. Geef ze de ruimte om hun expertise te laten zien en betrek ze actief bij de toekomst van de zorg.

Ook voor verzorgers kan deze overgang nieuwe kansen bieden. Hoewel zzp’ers waardevol zijn in crisis- en noodsituaties, kan het versterken van een vast team voor meer stabiliteit en continuïteit zorgen op de lange termijn. Met vaste medewerkers creëer je een team dat samen groeit, zich doorontwikkelt en consistent kwalitatieve zorg kan leveren.

De toekomst van de zorg in 2025

Het aanpakken van schijnzelfstandigheid is niet zomaar een administratieve verandering. Het gaat over de toekomst van de gehandicaptenzorg, waar stabiliteit, continuïteit en kwaliteit voorop moeten staan. Zzp’ers hebben een waardevolle bijdrage geleverd, maar het is aan zorginstellingen om een duurzame strategie te vinden waarin zowel zelfstandigen als vaste medewerkers op hun plek zijn.

Met de maatregelen van de Belastingdienst op komst, wordt het voor zorginstellingen essentieel om verder te kijken dan de korte termijnoplossingen die zzp’ers bieden. Een toekomst waarin vaste medewerkers het fundament vormen, ondersteund door de expertise van zelfstandigen wanneer dat nodig is, lijkt een gezonde balans te bieden. Het is aan ons om die toekomst vorm te geven.

Bij Customeyes begrijpen we de uitdagingen waar de zorgsector voor staat. We helpen zorginstellingen door middel van gedegen onderzoek en advies om de juiste keuzes te maken in een steeds veranderende omgeving. Wil je weten hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Folder: Cliëntervaringsonderzoek Gehandicaptenzorg

Folder: Cliëntervaringsonderzoek Gehandicaptenzorg

Customeyes heeft een VGN-erkend kwaliteitsinstrument dat de kwaliteit van leven evalueert aan de hand van de vereiste kwaliteitseisen.

Meer informatie