Nieuwe ‘Generiek Kompas’ 2024: Wat betekent dit voor de zorgpraktijk?

Nieuwe ‘Generiek Kompas’ 2024: Wat betekent dit voor de zorgpraktijk?

Nienke van Stralen
Alles wat je moet weten over het nieuwe Generiek Kompas. Leer hoe de overgang verloopt en wat dit betekent voor de zorgsector en cliënten.

Sinds 1 juli 2024 is het nieuwe Generiek Kompas van kracht, een belangrijk instrument voor de zorgsector. Dit vervangt de oude kwaliteitskaders voor verpleeghuiszorg, wijkverpleging en de Wlz-zorg thuis. Maar wat betekent dit nu precies voor zorgorganisaties en cliënten? En hoe ziet de overgang eruit?

2024: Het overgangsjaar

Het jaar 2024 was een overgangsjaar waarin de overgang naar het nieuwe kompas in volle gang is. Zorgorganisaties worden gevraagd om kwaliteitsinformatie aan te leveren, maar dat gebeurt volgens de richtlijnen van het Generiek Kompas. Specifiek, voor het meetjaar 2024 gaat het om twee belangrijke onderdelen:

  • Meting cliëntervaringen: De meting van cliëntervaringen blijft ongewijzigd ten opzichte van eerdere jaren. De Net Promoter Score (NPS) hoeft niet apart te worden aangevraagd voor cliënten met een Wlz-indicatie, wat betekent dat deze meting hetzelfde blijft als voorheen.
  • Kwaliteitsbeeld: De deadline voor het opleveren van het kwaliteitsbeeld is verschoven naar 31 maart 2025, in plaats van de eerdere deadline van 31 december 2024. Dit biedt zorgorganisaties wat extra tijd om het kwaliteitsbeeld te ontwikkelen.

De rol van het nieuwe meetinstrument

Naast de overgang naar het Generiek Kompas wordt er hard gewerkt aan een nieuw meetinstrument om de cliëntervaringen te meten. In plaats van verschillende vragenlijsten voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging, komt er één nieuwe vragenlijst die voor beide zorggebieden gaat gelden. Deze lijst wordt kort en bondig, met vragen die direct aansluiten bij wat cliënten belangrijk vinden.

De mantelzorgers krijgen ook een belangrijke rol in dit nieuwe meetinstrument, met specifieke vragen over hun ervaringen en de kwaliteit van bestaan van de cliënten.

Wat gebeurt er met de vragenlijst?

Een belangrijke stap in de ontwikkeling van dit nieuwe meetinstrument is de pilotfase. Na de zomer van 2024 is de vragenlijst getest bij verschillende zorgorganisaties. Cliëntenraden hebben actief meegewerkt aan de opzet van deze vragenlijst, en hun input heeft de uiteindelijke versie van de lijst mede bepaald.

Na de pilot wordt de vragenlijst verder geoptimaliseerd en ingediend bij het Zorginstituut Nederland. In 2025 kan elke zorgorganisatie gaan meten met het nieuwe instrument.

Wat betekent dit concreet voor zorgorganisaties?

Voor zorgorganisaties is het van belang om zich voor te bereiden op deze veranderingen. Het nieuwe kwaliteitsbeeld moet op tijd worden ingeleverd, en de overgang naar het nieuwe meetinstrument moet zorgvuldig worden gevolgd. Dit is een kans om de kwaliteit van zorg op een gestandaardiseerde en cliëntgerichte manier te verbeteren.

Het Generiek Kompas biedt een duidelijk kader voor kwaliteitsmeting en kan zorgorganisaties helpen bij het versterken van hun klantgerichtheid en klanttevredenheid. De samenwerking met cliëntenraden en landelijke partijen zorgt ervoor dat het instrument goed aansluit bij de behoeften van zowel cliënten als zorgverleners.

Folder: Cliëntervaringsonderzoek Ouderenzorg

Folder: Cliëntervaringsonderzoek Ouderenzorg

Via dit boekje brengen wij graag de mogelijkheden van ons cliëntervaringsonderzoek in de ouderenzorg bij jullie onder de aandacht.

Meer informatie

Nienke van Stralen Nienke van Stralen Consultant Zorg & Onderwijs LinkedIn