Op 25 februari 2025 is het ‘Handboek ervaringsmeting Generiek Kompas’ opgenomen in het openbaar Register. Dit meetinstrument is onderdeel van het Generiek Kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’, dat de kwaliteitskaders voor de verpleeghuiszorg, wijkverpleging en zorg thuis vervangt. Organisaties zijn jaarlijks verplicht om de ervaringen van mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en naasten te meten met het nieuwe meetinstrument.
Waarom is dit belangrijk? Dit meetinstrument biedt inzicht in de ervaringen van zorgontvangers en hun mantelzorgers, wat zorgprofessionals helpt om hun werk te verbeteren. Maar hoe werkt het precies?
Het meetinstrument is ontwikkeld door een breed samenwerkingsverband van 17 zorgpartijen. Het nieuwe meetinstrument is niet alleen een verplichting, maar helpt ook organisaties te leren van de ervaringen van hun cliënten en mantelzorgers. Organisaties krijgen hiermee niet alleen inzicht in hun eigen kwaliteit van zorg, maar kunnen deze gegevens ook gebruiken voor zorginkoop en toezicht. De uitkomsten van de meting worden openbaar gemaakt, zodat zorgontvangers beter geïnformeerd keuzes kunnen maken.
Het nieuwe meetinstrument is niet alleen een verplichting, maar biedt zorgorganisaties de mogelijkheid om transparant en doelgericht te werken aan hun kwaliteit van zorg. Bovendien is het een belangrijk hulpmiddel voor het versterken van de relatie tussen zorgprofessionals, zorgontvangers en hun naasten.
De vragenlijst bestaat uit 10 vragen voor de zorgontvanger, 2 voor mantelzorgers en/of naasten, en biedt ruimte voor open feedback. De meting wordt uitgevoerd door het zorgpersoneel, maar is volledig vrijwillig. De resultaten worden geanonimiseerd en doorgegeven aan het Zorginstituut Nederland (ZINL), zodat zorgorganisaties hun resultaten kunnen vergelijken met die van anderen.
Het meetinstrument richt zich op zorgontvangers binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). Dit omvat mensen die zorg ontvangen in verpleeghuizen, thuiszorg of andere zorglocaties. Ook de doelgroepen die gebruik maken van Eerstelijnsverblijf (ELV), Geriatrische Revalidatiezorg (GRZ), Geneeskundige Zorg voor Specifieke Patiëntengroepen (GZSP) en casemanagement dementie.
De vragenlijst kan worden ingevuld door zowel zorgontvangers als hun mantelzorgers. Voor de mensen die geen mantelzorger hebben, geldt dat de vragenlijst volledig door de zorgontvanger zelf ingevuld kan worden.
De nieuwe verplichtingen gelden voor álle zorgorganisaties die zorg verlenen aan mensen met een zorgvraag. Het is belangrijk om te weten dat de meting plaatsvindt van 1 januari tot 31 december 2025. Het is aan de organisatie om te beslissen of ze de meting jaarlijks of doorlopend uitvoeren.
Vanaf 2026 zullen de gegevens over 2025 worden aangeleverd bij de gegevensmakelaar, die de resultaten doorstuurt naar het Zorginstituut Nederland. Dit geeft zorgorganisaties niet alleen waardevolle feedback, maar ook de kans om hun zorg continu te verbeteren.
Via dit boekje brengen wij graag de mogelijkheden van ons cliëntervaringsonderzoek in de ouderenzorg bij jullie onder de aandacht.
Meer informatie