‘Omnia mutantur, nos et mutamur in illis’. Dit Latijnse gezegde betekent ‘alles verandert en wij veranderen mee’. Dat klopt wel, want de mens is gemaakt om te veranderen. Maar in de meeste organisaties gaat dit alles behalve vanzelf. Hoe ga je als management om met weerstand tegen verandering?
De meesten van ons proberen krampachtig vast te houden aan hoe het altijd is gegaan. We accepteren vaak maar moeilijk dat ontwikkelingen in het stakeholderveld niet tegen te houden zijn. Daarom gaan we er te laat mee aan de slag. Want het is zo lekker om te blijven doen wat je altijd al deed. Waarom? Meestal is er een angst voor veranderende rollen en taken.
Moeite met inefficiënte patronen doorbreken? Zo stimuleer je veranderbereidheid
Het is een contraproductieve houding, want veel taken duren hierdoor langer dan nodig waardoor er energie verloren gaat. Het is in deze hectische tijden cruciaal om verandering te omarmen. Dat doe je door je omgeving in de gaten te houden en de rol van je organisatie te zien als iets wat niet vaststaat, maar flexibel is.
Eigenlijk verandert alles doorlopend. Binnen je organisatie, maar ook daarbuiten. Nieuwe wet- en regelgeving. Een nieuwe stakeholder die in het veld komt. Decentralisatie van overheidstaken, jeugdzorg, werk en inkomen en zorg. Waterschappen die te maken hebben met de Europese richtlijnen. En toenemende concurrentie bij ziekenhuizen. Elke sector heeft ermee te maken en nét als je als management alles in de smiezen hebt, verandert er weer wat.
Het belang van ketendenken neemt vanwege deze veranderingen toe. Als instelling kun je alleen door middel van samenwerkingen met alle andere schakels in de keten vooruit komen. Maar samen vooruit komen is een pittige opgave. Vaak ben je door de vele samenwerkingen op verschillende fronten afhankelijk van je ketenpartners. We merken dat dit de reden is dat er regelmatig een afwachtende houding ontstaat.
In deze uitgave leer je hoe je de belangen van je stakeholders in kaart brengt én hoe je hier op strategisch niveau rekening mee kunt houden.
Meer informatieWat nou als we die veranderingen eens omarmen en de keten accepteren zoals die is, of wordt. Dan kunnen we vooruit kijken en een nieuwe positie kiezen op basis van gezamenlijke belangen. Wacht niet af en breng je omgeving in kaart. Wat verwachten zij van jullie en welke rol wordt jullie gegund? Als je weet wat er leeft binnen de keten en bij stakeholders, kun je die veranderingen gaan benutten en vóór je laten werken.