Cliëntervaringsonderzoeken zijn cruciaal voor het verbeteren van de zorgkwaliteit. Toch ondervinden zorginstellingen vaak dezelfde obstakels. Deze hindernissen kunnen zowel de uitvoering als de resultaten van het onderzoek beïnvloeden. Welke uitdagingen komen we tegen en hoe kunnen we ze overwinnen? Hier lees je hoe Customeyes kan helpen.
Een van de grootste uitdagingen is het ontbreken van heldere doelen. Wat wil je precies meten en waarom? Zonder duidelijke doelstellingen verzamel je informatie die je niet verder helpt. Zorg ervoor dat je het doel van je onderzoek scherp hebt. Dit helpt je om gerichte vragen te stellen en de resultaten effectief te gebruiken.
Bij Customeyes helpen we zorginstellingen vanaf het begin om concrete, meetbare doelen te stellen. Wat zijn de verwachtingen van het onderzoek? Wat wil je écht weten? Met scherpe doelstellingen kunnen we de juiste vragen stellen en zorgen we ervoor dat de resultaten bruikbaar zijn.
Een andere uitdaging is het kiezen van de juiste methoden om data te verzamelen. Sommige cliënten hebben misschien geen toegang tot internet of zijn minder vertrouwd met online enquêtes. Het vinden van een methode die voor zoveel mogelijk cliënten werkt, kan complex zijn.
Wij bieden diverse methoden voor dataverzameling die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de zorginstelling en de cliënten. Sommige cliënten geven de voorkeur aan online vragenlijsten, terwijl anderen papieren vragenlijsten verkiezen. Om zoveel mogelijk cliënten te betrekken en verschillende perspectieven te verzamelen, bieden wij naast online- en schriftelijke vragenlijsten ook een praatplaat aan. Als de cliënt een gesprek wenst over de aangeboden zorg, kan de begeleider de praatplaat gebruiken om het gesprek te faciliteren. De thema’s in de praatplaat komen overeen met die in de vragenlijst en kunnen vervolgens in de vragenlijst worden verwerkt door de begeleider.
Praatplaat
Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om cliëntervaringen te meten. Het meten moet plaatsvinden wanneer de cliënt zijn ervaringen het beste kan delen, bijvoorbeeld vlak voor een zorgplanbespreking, zodat de antwoorden in dit gesprek besproken kunnen worden.
Wij bieden een aanvraagportaal aan waarin je zelf aan de knoppen zit bij het aanvragen van een vragenlijst. Op deze manier zorg je ervoor dat gedurende het hele jaar op elk moment vragenlijsten zelf aangevraagd kunnen worden. Daarnaast worden er automatisch herinneringen verstuurd als een vragenlijst niet is ingevuld.
Het is belangrijk om niet alleen de cliënt zelf te betrekken, maar ook andere betrokkenen zoals familieleden en begeleiders. Dit kan helpen om een volledig en gedetailleerd beeld van de zorgervaringen te krijgen. Het uitvragen van dit netwerk kan echter complex en tijdrovend zijn.
Wij ondersteunen zorginstellingen bij het uitvragen van zowel de cliënten, ouders/ verwanten als begeleiders. Door feedback te verzamelen van verschillende betrokkenen, kunnen we een completer beeld krijgen van de zorgkwaliteit en effectiever verbeteringen doorvoeren.
Voorbeeldvragen per doelgroep
Het analyseren van verzamelde data en het vertalen naar praktische inzichten kan overweldigend zijn voor zorginstellingen zonder de juiste expertise.
Wij bieden inzichten op cliënt-, team- en organisatieniveau. Het verkrijgen van waardevolle inzichten betekent dat data op verschillende niveaus moet worden gepresenteerd. Customeyes biedt interactieve dashboards waarmee zorginstellingen data kunnen analyseren op drie belangrijke niveaus:
Nog meer inzicht op individueel niveau? Geen probleem, wij bieden ook resultatenmails aan met de individuele antwoorden van de cliënt die we per e-mail versturen naar de begeleider nadat de vragenlijst is ingevuld.
Op organisatieniveau koppelen we de resultaten daarnaast terug via ons waardemodel. Het waardemodel brengt in kaart of de organisatie voldoet aan de verwachtingen van de cliënt en eventueel ouders/verwanten. Zo kan je in één oogopslag zien waar het goed gaat en waar verbeteringen doorgevoerd dienen te worden.
Waardemodel